Emoties & autisme

Theory of Mind

Emoties zijn vaak moeilijk voor mensen met ASS.  Emoties herkennen bij anderen en zichzelf is een hele uitdaging. Vaak herkennen ouders wel specifieke emoties bij hun kind maar zijn deze voor vreemden vaak onbegrijpelijk en verwarrend. Dat zorgt vaak voor onbegrip vanuit de omgeving en frustratie bij het kind.

 

Theory of Mind (ToM)

Emoties en gedachten herkennen bij een ander en op basis daarvan anticiperen op het gedrag van anderen is moeilijk. Binnen de ontwikkelingspsychologie wordt dit nadenken over de gedachten van anderen Theory of Mind genoemd. Dit is een cognitieve vaardigheid waarvan de ontwikkeling start in de peuter-kleutertijd en gedurende een hele tijd verder ontwikkeld. 

 

Sociale relaties en ToM?

Door een goede ontwikkeling van de ToM kan je jezelf verplaatsen in de andere persoon en passend reageren. De manier hoe je sociale contacten aangaat in je latere leven wordt onder andere mede bepaald door de ToM. De ToM-hypothese stelt dat kinderen met ASS een beperkte theory of mind ontwikkelen. Hierdoor hebben ze grote moeite om sociale situaties adequaat in te schatten. De sociale wereld is voor hen zeer onvoorspelbaar. 

 

 

ToM-basistraining

Via de ToM basistraining kunnen kinderen en jongeren van 8-14 jaar leren om emoties, gedrag en gevoelens te leren herkennen bij zichzelf, maar vooral bij een ander.

De training is een mix van oefeningen, rollenspelen en huiswerkopdrachtjes. De training is gemaakt om in groep te doen, maar binnen Krachtig Kijken werken we eveneens een traject op maat uit. 

ToM test-R

De ToM test- R is een interview waarin informatie verzameld wordt over de mate waarin kinderen beschikken over sociaal begrip, sociaal inzicht en sociale sensitiviteit. De test duurt gemiddeld 20 minuten. We nemen de resultaten van deze test mee om een programma op maat op te stellen.

Denk je dat jou zoon of dochter geholpen zou zijn met een ToM training? 

Neem zeker contact op!

 

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Reactie schrijven

Commentaren: 0