De stap zetten

Wanneer neem je nu contact met een therapeut? Met welke vragen kan je hier allemaal terecht?

 

 

De meeste mensen nemen contact op als ze het gevoel hebben dat een bepaalde situatie niet langer kan aanhouden, op aanraden van hun huisarts of op aanraden van de omgeving. Meestal omwille van een persoonlijk probleem, een probleem met iemand uit hun gezin of een combinatie hiervan. 

 

Het is afhankelijk van je persoonlijke vraag welk proces we samen aangaan. Het kan ook zijn dat je nog geen concrete hulpvraag hebt, maar dat je wel weet dat je verandering wil.  

 

Therapie kan helpen met het uitspreken/benoemen van je problemen en deze samen vertalen naar werkbare, realistische stappen op weg naar je eigen doel. Praten, nadenken en actie ondernemen verandert je eigen visie op het probleem en je krijgt zelf de regie weer in handen. 

 

 

Een voorbeeld vanuit Krachtig Kijken:

 

Sonja wil een afspraak maken voor haar zoontje van 8 jaar. Hij heeft recent de diagnose autisme gekregen en stelt veel gedragsproblemen thuis en in de klas. De eerste keer dat ik Sonja zie is tijdens het kennismakingsgesprek. Ze vertelt me over de problemen thuis en op school en geeft aan dat ze niet meer weet hoe hiermee om te gaan. Ze is 'op' en heeft al alles geprobeerd, ze voelt zich machteloos. 

Tijdens de kennismaking/intake leren we elkaar eerst kennen. Sonja geeft zowel bezorgdheden aan voor haar zoon als voor zichzelf. Sonja wil weer meer energie en wat meer 'me' time, ze wil weten wat autisme juist inhoudt voor haar zoon en hoe ze hem het best ondersteund. Voor haar zoon geeft Sonja aan dat ze wil dat hij leert omgaan met zijn spanningen en alternatieven leert zoeken voor zijn frustratie-agressie. Vervolgens gaan we op zoek naar uitzonderingen. Dit zijn momenten dat het al iets beter gaat. Verder brengen we de hulpbronnen en krachten die al aanwezig zijn in kaart. 

 

Sonja geeft na de intake aan dat ze eerst wel wat zenuwen had om op gesprek te komen, maar dat ze zich na het gesprek opgelucht voelt. Nog belangrijker, ze heeft nieuwe energie om het volgende weekend samen met haar gezin op weekend te gaan. Ze gaat tegen het volgende gesprek goed observeren wat al (een beetje) lukt in het ondersteunen van haar zoon. Ze gaat haar observaties neerschrijven in een dagboek.  

 

 

 

 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0